Wat duurt het toch altijd lang…

011-thumbnail brug
Het is vaak verbazingwekkend hoe lang het moet duren voordat heel gewone dingen klaar zijn.
Verbijsterend, kun je het ook noemen.
Niet uit te leggen!
 
In de buurt van mijn woonplaats, vlakbij een voor het plaatselijk verkeer cruciale brug, verscheen op zekere dag een bord met de mededeling dat deze brug vernieuwd zou worden. Even rekenen met begin- en einddatum leerde dat dit essentiële stukje infrastructuur een half jaar buiten gebruik zou zijn.
En ik moet toegeven dat mijn eerste reactie was: ‘Een half jaar?! Waarom moet dat in ’s hemelsnaam zo ver-schrik-ke-lijk lang duren? Bruggetje eruit, bruggetje erin, lapje teer erover, hoeveel werk kan dat nou helemaal wezen?’
 
Mijn tweede gedachte was genuanceerder. Die eerste reactie van mij kwam me namelijk ineens verdacht bekend voor.
Inderdaad: het was het ‘waaaaaaaat, zo lang?!’ dat je als ICT-er ook regelmatig in ontvangst mag nemen.
En dat dan vaak ook nog met de al dan niet uitgesproken gedachte daarachter: ‘Wat duurt het toch altijd lang als jullie het doen. Moet je eens kijken wat ik zelf in een weekendje in elkaar draai in Excel / Access / Visual Basic / … ! Enne: als een zonnetje, hoor!’
En ja, dat is vast wel waar.
Maar waar heeft de maker van zo’n zelfgebreid programma zich in die tijd dan allemaal niet druk over gemaakt: autorisaties. Logging. Gebruiksvriendelijke foutafhandeling. Onderhoudbaarheid. Beheerdocumentatie. Een gebruikershandleiding. Behoorlijke performance, ook bij grotere hoeveelheden gegevens en gebruikers. Zo nodig koppelingen met aanleverende of afnemende systemen. En nog zo wat van die zaken.
Dat hoeft een hobby-ontwikkelaar trouwens ook niet.
Maar wij wel.
Want opdrachtgevers en eindgebruikers verwachten al die dingen – en meer – gewoon van een professionele ICT-oplossing.
Terecht natuurlijk.
 
Wat ik maar bedoel: de uiteindelijk voor gebruikers zichtbare functionaliteit is vaak slechts het topje van de spreekwoordelijke ijsberg. Daarachter en daaronder gaat nog heel veel schuil dat ook gedaan moet worden voordat een oplossing kan worden opgeleverd voor gebruik.
 
Zelfs mensen die dat zouden moeten weten, zien dat in hun enthousiasme nog wel eens over het hoofd.
Zo schoof er eens een salesmanager aan mijn bureau met ideeën voor nieuwe functionaliteit. Prachtig mooi, beaamde ik toen hij een en ander voor me uit de doeken had gedaan.
Hij straalde ervan. Of ik ook, zo uit de losse pols en hij zou me uiteraard nergens aan houden, een inschatting wou doen wanneer dat ongeveer klaar kon zijn?
Dat wou ik wel.
Oef. Nou, dat viel hem niet mee. Zijn gezicht betrok.
Maar ineens fleurde hij weer helemaal op. Ik wachtte gespannen af, want tegenover mij zat onmiskenbaar iemand met een briljante ingeving. En ja hoor: ‘Kun je niet net doen of het een black box is?’ vroeg hij hoopvol.
Toen ik eenmaal was uitgelachen, moest ik hem helaas alsnog teleurstellen.
Want iedereen kan doen of het een black box is, behalve degenen die die box moeten maken.
Zo jammer.
 
Om nog even terug te komen op die brug: daar is maandenlang gesloopt, gesleept, gegraven, geschoven, geheid, gelast, geïnstalleerd, geasfalteerd – en ongetwijfeld ook nog allerlei andere dingen die mij als leek niet zijn opgevallen – dat het een lieve lust was.
En toen lag er op een dag een nieuwe brug. Je kunt tegenliggers daar nu soepel passeren; dat was voorheen niet zo. Hij kan omhoog en weer omlaag. En als hij omhoog is, zorgen stoplichten en slagbomen ervoor dat je niet onverhoeds te water rijdt. Het drukke kruispunt dat er net voor lag, is vervangen door een rotonde. Ook is er een veilige oplossing gekomen voor de plaats waar horden middelbare scholieren vroeger met doodsverachting overstaken. En hij ziet er nog best leuk uit ook.
Kortom, hiermee kunnen wij wel weer even vooruit! En dat halfjaartje was achteraf toch ook eigenlijk zo voorbij.
 
Dus ja, op het eerste gezicht blijft het misschien verbazingwekkend hoe lang het moet duren voordat dingen klaar zijn.
Verbijsterend, zo je wilt.
Maar uit te leggen is het wel.
Daar zouden we mogelijk wel eens wat meer aandacht aan moeten besteden – op alles wat we al doen, kan dat er heus ook nog wel bij.
 
011-brug

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>